El Centenari

L’any 1921, al teatre San Marco de Livorno, nèxia el Partit Comunista Italià.

Avui, en ocasió del centenari, tenim l’ambició, junt amb qui voldrà participar amb nosaltres, de recorre els seus primers passos i descobrir, a traves de la posa de escena d’un espectacle teatral i musica,l als personatges i les seves idees.

El principi va ser el “Diario di 30 anni (1913-1943) de Camilla Ravera que l’any 1976 Fausto Amodei va posar en musica, escrivint una obra “Il Partito” per 5 instruments i 4 veus.

Un projecte col·lectiu

De tot això ha nascut un treball col·lectiu, ple de estímuls polític i musicals, en el qual cadascú ha portat, a traves de les pròpies competències, la pròpia vida i els propis interessos, els propis sentiments.

Una participació que ha portat a la formació de grups de treball dedicats a l’estudi i al desenvolupament d’aspectes lligats a l’espectacle del gràfic a l’històric. Hem pensat de portar a l’escena tot aquest ferment realitzant un espectacle multi medial. La Pandèmia no ha tret energies al projecte, l’activitat als grups ha continuat amb determinació i entusiasme.

La coral Coro Inni Canti di Lotta, de L’Escola Popular de Musica de Testaccio, dirigit par Sandra Cotronei ha continuat treballant per posar en escena l’obra.

La petita orquestra serà dirigida par Giulia Accardo.

La relació constant entre Giovanna Marini, Fausto Amodei i Sandra Cotronei ha ajudat a decidir canvis i arranjaments per la construcció escènica. Per exemple, construint l’espectacle, no s’ha oblidat la tradició musical del Coro i s’han introduït cants de la tradició de lluita. La intenció ès crear una mena de contrapunt entre els fets narrats en el Diario, pels protagonistes i la gent del poble amb la seva historia, els seus cants i la seva lluita.

Un espectacle complexa, amb moltes veus i varis nivells de lectura que descriu una part important de la nostra historia passada i actual.

Posem en escena

La primera representació es preveu el 21-22-23 juny 2021 a Roma, al Teatre Vascello.

Antonella Talamonti s’ocuparà de le mise en espace, en particular atenció a la col·locació dels coristes i dels musics en el espai escènic, tenint present les normes de seguretat per la Pandèmia.

Maria Chiara Calvani es cuidarà de una instal·lació de l’espectacle.

Tenim l’ambició de pensar a la cita del teatre Vascello com una primera etapa d’una tourneè que ens agradaria portar a variés places de Italià i a l’estranger per explicar una meravellosa aventura de la nostra històra.

El CD de l’espectacle

Aquest projecte a mes de l’espectacle preveu la gravació de totes les peces. Tot en un CD doble amb un llibret amb els textos de les cançons i l’explicació de la realització de l’obra.

 

Almanac del centenari

Hem tingut la curiositat de conèixer millor aquells anys i aquells protagonistes i en quin context es van desenvolupar aquelles idees. A les hores vam pensar l’Almanacco del Centenario.

Vam tenir present els Almanacs que el PCI publicava anualment als anys 70. El punt de partida han sigut els textos de la obra de Fausto Amodei i hem fet una feina col·lectiva, amb intercanvi de informacions, opinions i emocions per parlar dels fets i dels protagonistes de aquella època, així com de l’humus cultural i social.

Hem explicat la vida i les activitats de moltes persones, inclús desconegudes, sobretot de moltes dones que han contribuït al creixement i a la firmaciò del Partit, sovint pagant personalment.